Με λουκέτο κινδυνεύει το ΑΠΘ

Με λουκέτο κινδυνεύει το ΑΠΘ

Αρ. Πρωτ. 16868/24.05.2011 

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Η υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης ουσιαστικής και υπεύθυνης πολιτικής στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, αποτελεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας με πλήθος φοιτητών. Το μέλλον του Ιδρύματος είναι δυσοίωνο, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει περιέλθει σε αδιέξοδο εξαιτίας της περικοπής της κρατικής επιχορήγησης. Τα έσοδά του περικόπηκαν κατά 55% και δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του Ιδρύματος και την κάλυψη των βασικών του αναγκών.

Ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στο ΑΠΘ είναι μεγάλος, αφού το επόμενο διάστημα κινδυνεύει να μην τακτοποιήσει καν τις υποχρεώσεις και τις οφειλές του στη ΔΕΗ, με συνέπεια τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Το Ίδρυμα δύναται να συνεχίσει τη λειτουργία του έως τον Ιούνιο και η πανεπιστημιακή κοινότητα δίνει πραγματικό αγώνα για τη συνέχιση της απρόσκοπτης και εύρυθμης λειτουργίας του. Το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο υποβαθμίζονται διαρκώς και το αρμόδιο Υπουργείο παρατηρεί αμέτοχο, πράττοντας μόνον αυτό που πολύ καλά γνωρίζει, να περικόπτει τις χρηματοδοτήσεις και τις ενισχύσεις προς τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, οδηγώντας τα με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί το ΑΠΘ σε κλείσιμο, εξαιτίας των περικοπών στη χρηματοδότησή του;

Απάντηση Υπουργείου